-t

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Διάλεξη του Μιχάλη Λάμπρου στα Εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


Διάλεξη του Μιχάλη Λάμπρου στα Εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ



Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος «Μαθηματική Εβδομάδα» σας προσκαλούν στη διάλεξη του Καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Μιχάλη Λάμπρου με θέμα «Αποδείξεις θεωρημάτων της επιπεδομετρίας με έξοδο στον χώρο».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 στις 19.30 στο αμφιθέατρο «Αρχιμήδης» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

RODION epipedometriaΕίναι γνωστό ότι υπάρχουν θεωρήματα της επιπεδομετρίας τα οποία μπορούν να αποδειχθούν, μερικές φορές κομψότερα από την κλασική μέθοδο, με τεχνικές της τρισδιάστατης Γεωμετρίας. Η ιδέα αυτή έχει της ρίζες της στην αρχαιότητα. Παραδείγματος χάριν η λύση του Αρχύτα του προβλήματος του διπλασιασμού του κύβου είναι μία τέτοια περίπτωση. Στην ομιλία θα παρουσιαστούν ορισμένες ιδιαίτερα κομψές αποδείξεις οι οποίες χρησιμοποιούν την ιδέα της εξόδου στον χώρο. Τα παραδείγματα αντλούνται κυρίως από την Ιστορία των Μαθηματικών, αλλά υπάρχουν και νέα. Η τεχνική μάς βοηθά να ανακαλύψουμε νέα θεωρήματα ή να γενικεύσουμε παλιά.

Ο Καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου διδάσκει από το 1978 Μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε Μαθηματικά στο Imperial College, από το οποίο πήρε και το Master του, ενώ το διδακτορικό του έκανε στο King’s College. Το ειδικό του ενδιαφέρον είναι η Συναρτησιακή Ανάλυση. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε αρκετά ξένα πανεπιστήμια καθώς και σε σχολές επιμόρφωσης καθηγητών. Το συγγραφικό του έργο είναι αρκετά σημαντικό και ποικίλο (από Καθαρά Μαθηματικά, Ιστορία των Μαθηματικών, εκλαϊκεύσεις επιστημονικών θεμάτων, μεταφράσεις, επιμέλειες, σχολικά εγχειρίδια κ.α.).

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου