-t

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Χρήσιμες συμβουλές για σωστό μηχανογραφικό


Χρήσιμες συμβουλές για σωστό μηχανογραφικό

Panelladikes mixanografiko3

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι πάντα μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τους υποψήφιους που διεκδικούν την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Φέτος η διαδικασία αυτή θα είναι περισσότερο πολύπλοκη από κάθε άλλη φορά διότι στο μηχανογραφικό του 2013 υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές οι οποίες οφείλονται στην αναδιάρθρωση των ΑΕΙ μέσω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Πολλά τμήματα έχουν... εξαφανιστεί, άλλα έχουν συγχωνευθεί και αλλάξει ονομασία και άλλα έχουν επιπλέον κατευθύνσεις.

Οι αλλαγές αυτές είναι πολύ σοβαρές και γι΄ αυτό οι υποψήφιοι φέτος πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού αν δεν θέλουν να βρεθούν όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού να ξέρετε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε τα πρακτικά ζητήματα αλλά και τα ζητήματα ουσίας, δηλαδή να κάνετε σωστές επιλογές οι οποίες μελλοντικά θα σας εξασφαλίσουν μια θέση στην αγορά εργασίας.

Συνεπώς δεν πρέπει να κάνετε βιαστικές και απερίσκεπτες κινήσεις, με δεδομένο ότι έχετε στη διάθεσή σας τον χρόνο να μελετήσετε τις προοπτικές που υπάρχουν και να τις συζητήσετε με την οικογένειά σας και τους καθηγητές σας.

Η διαδικασία
Οσον αφορά το πρακτικό κομμάτι, δηλαδή την ηλεκτρονική υποβολή, είναι πολύπλοκη διαδικασία και θέλει μελετημένα βήματα. Τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι έκαναν τόσο σοβαρά λάθη τα οποία τους άφησαν εκτός ΑΕΙ.

Μετά την οριστική κατάθεση του δελτίου δεν υπάρχει... γυρισμός, δηλαδή περιθώρια για διορθώσεις. Αξίζει τον κόπο να βασανιστείτε λίγες μέρες πριν παρθεί η οριστική απόφαση, γιατί σε έναν μεγάλο βαθμό αυτή η απόφαση θα καθορίσει και το μέλλον σας.

Αυτή τη στιγμή έχετε ήδη στα χέρια σας την βαθμολογία σας , άρα ξέρετε πάνω κάτω ποιες πιθανότητες έχετε να εισαχθείτε στη σχολή της επιθυμία σας.

Όμως η δική μας συμβουλή είναι να μη λάβετε υπόψη τις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων και ακόμη και αν έχετε λιγότερα από τα περσινά μόρια εισαγωγής εσείς να δηλώσετε τη σχολή που θέλετε γιατί κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προβλέψει τα μόρια εισαγωγής .Άλλωστε αυτό που είναι πάντα σημαντικό είναι να ακολουθούμε την πραγματική μας επιθυμία γιατί έτσι έχουμε πιθανότητες να επιτύχουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή. Ακόμη και αν οι επιδόσεις σας δεν είναι όσο υψηλές περιμένατε σημειώστε τη σχολή που θέλετε.

Στο μυαλό σας να έχετε πάντα ότι τώρα πια το να έχει κάποιος απλά ένα πτυχίο από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, δεν φτάνει. Γι' αυτό, άλλωστε, όλοι ψάχνουν μετά μανίας για ένα καλό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Μεταπτυχιακό
Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα που διαλέγετε δεν πρέπει να έχουν περιορισμένο επιστημονικό πεδίο, έτσι ώστε αργότερα να μπορέσετε να συνεχίσετε τις σπουδές σας σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε αντικείμενο κοντινό σε αυτό που κάνατε στις προπτυχιακές σπουδές.

Για παράδειγμα, τελευταία πάρα πολλοί φοιτητές που τελειώνουν τα τμήματα φυσικής επιλέγουν να συνεχίσουν σπουδές μεταπτυχιακές σε αντικείμενα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή όσοι τελειώνουν το μαθηματικό σε σπουδές σχετικές με τις νέες τεχνολογίες.

Τέλος, δείξτε προσοχή στην προθεσμία υποβολής, η οποία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή αίτηση μηχανογραφικού δελτίου για οποιονδήποτε λόγο.

Τα βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή
Έχοντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) μπορείς να μπεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και να ακολουθήσεις τα βήματα της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και υποβολής του ΜΔ. Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό υποψηφίου των πανελλαδικών εξετάσεων, θα ακολουθείς τις οδηγίες της εφαρμογής για να ξεκινήσεις την επεξεργασία του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Αρχικά θα δεις προσυμπληρωμένα τα ατομικά σου στοιχεία και την ειδική περίπτωση, αν υπέβαλες τα δικαιολογητικά σου στο Λύκειο και αν αυτά ήταν επαρκή. Στη συνέχεια θα δεις προσυμπληρωμένα στοιχεία που αφορούν την κατεύθυνση ή την ειδικότητά σου, καθώς και τα πεδία ή τομείς που μπορείς να δηλώσεις. Τέλος, θα δεις τα τμήματα και σχολές που σου επιτρέπεται να δηλώσεις και θα ξεκινήσεις την επεξεργασία του ΜΔ.

Δηλώνεις τις σχολές που πραγματικά επιθυμείς, αλλάζεις τη σειρά, προσθέτεις ή αφαιρείς σχολές, με μόνο κριτήριο τις επιθυμίες σου και όχι τις περσινές βάσεις ή άλλες φήμες για τις βάσεις, καθώς οι βάσεις εισαγωγής κάθε χρόνο διαφοροποιούνται. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας και θα πληροφορηθείς από το Λύκειό σου και τα ΜΜΕ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ: Για τη διευκόλυνσή σου, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και οι Δ/ντές των Λυκείων. Ωστόσο, μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες είτε κατά την είσοδό σου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr είτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr.

                               7 «κλειδιά» ανοίγουν τις πόρτες ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πηγή: ethnos.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου