-t

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πανελλήνιες 2013: Νεοελληνική Λογοτεχνία και Φυσική Θέματα, λύσεις

Πανελλήνιες 2013: Νεοελληνική Λογοτεχνία και Φυσική Θέματα, λύσεις






Με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για τους υποψήφιους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Φυσικής για τους υποψήφιους της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, συνεχίζονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις.





Οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. To ποίημα που εξετάστηκαν οι μαθητές στη Λογοτεχνία είναι η 5η ενότητα από το ποίημα Κρητικός του Διονυσίου Σολωμού. Η μια ερώτηση αφορούσε στις επιρροές που δέχθηκε ο Σολωμός από το κίνημα του ρομαντισμού. Εδινε 3 στοιχεία και ζητούασε να από τους εξεταζόμενους να το σχολιάσουν.

Επίσης ακολουθούσε κείμενο του Ναπολέων Λαπαθιώτης "ΚΑΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ"

Από τον Κρητικό ήταν τα θέματα και το 2011. Ο Κρητικός είναι αφηγηματικό ποίημα σε πέντε μέρη του Διονυσίου Σολωμού και γράφτηκε την περίοδο 1833-1834.
Η επιτροπή τους επιφύλασσε μια έκπληξη, καθώς το κείμενο που επέλεξε για τις φετινές εξετάσεις ήταν «Ο Κρητικός» του Διονύσιου Σολωμού, σε απόσπασμα του οποίου είχαν εξεταστεί και το 2011. Οι μαθητές εξετάστηκαν σε ένα απόσπασμα από την πέμπτη στροφική ενότητα του ποιήματος, ενώ το 2011 είχαν εξεταστεί στις στροφές 1, 2 και 3.
Οι ερωτήσεις, 5 στον αριθμό, κρίνονται προσιτές για τους μαθητές, με σαφήνεια και ακρίβεια στη διατύπωση.
Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να αποδώσει ικανοποιητικά.
Σε γενικές γραμμές τα θέματα δε χαρακτηρίζονται απαιτητικά, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το υποκειμενικό στοιχείο στη διόρθωση
Η πρώτη ερώτηση που αφορά τον ποιητή χρήζει πάντοτε ιδιαίτερης προσοχής και η ερώτηση που αφορά το παράλληλο κείμενο απαιτεί προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία. Σε γενικές γραμμές, ενώ το ποίημα « Ο Κρητικός» θεωρείται αρκετά δύσκολο, οι ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν από μαθητές μέτρια έως καλά προετοιμασμένους.

Δείτε τα θέματα στη Λογοτεχνία

Με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στο μάθημα της Φυσικής στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Τα θέματα καθυστέρησαν να δοθούν αλλά οι εξετάσεις αυτήν την ώρα συνεχίζονται κανονικά.
Οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης έπρεπε να περιμένουν για μία ώρα μέχρι να ... φτάσουν στα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων τα θέματα της φυσικής.

Η καθυστέρηση, όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, υπήρξε γιατί στο 2% των εξεταστικών κέντρων η εκτύπωση των θεμάτων της Φυσικής δεν ήταν καθαρή, οπότε στάλθηκαν ξανά απο την αρχή.

Δείτε τα θέματα στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

Δείτε πρώτοι τις ενδεικτικές απαντήσεις στο μάθημα της ΦΥΣΙΚΗΣ κατεύθυνσης   ΕΔΩ

Επισυνάψεις: 

Δείτε τα θέματα στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (εσπερινά)

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από την ανακοίνωση της Μαθηματικής Εταιρίας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει λάθος στο θέμα των Μαθηματικών στις εξετάσεις των Εσπερινών Λυκείων, οι μαθητές διαγωνίζονται σήμερα για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς συνεχίζονται οι πανελλήνιες εξετάσεις.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τα θέματα των Μαθηματικών των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄), που διεξήχθησαν τη Δευτέρα 20 Μαΐου, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) έστειλε οδηγίες προς τα βαθμολογικά κέντρα.

Συγκεκριμένα ύστερα από σύσκεψη των μελών της Επιτροπής εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι:

«Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ανακοινώνει ότι στο θέμα Δ3 του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας» των Εσπερινών Λυκείων, στο οποίο εξετάστηκαν περίπου πεντακόσιοι υποψήφιοι, δόθηκε μία ασύμβατη υπόθεση, η οποία, ωστόσο, ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος.

Η ΚΕΕ με οδηγία της προς τα Βαθμολογικά Κέντρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων».
Την Παρασκευή, οι μαθητές των γενικών λυκείων και των ΕΠΑΛ δίνουν Ιστορία, Βιολογία και Αρχές Οργάνωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου