-t

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Olivier Peyon, «How Ι came to hate Math» από το παράρτημα της Ε.Μ.Ε. Σερρών στη δημόσια βιβλιοθήκη

«Πώς έφτασα να μισώ τα Μαθηματικά;» 

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Olivier Peyon, "How Ι came to hate Math", που συμφιλιώνει μικρούς και μεγάλους με το «δύσκολο» μάθημα !



«Πώς είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι να μη σκαμπάζουν τίποτα από Μαθηματικά;» αναρωτιέται ο Olivier Peyon, αναζητώντας απαντήσεις στο ντοκιμαντέρ του, με τίτλο «How Ι came to hate Math», το οποίο προβάλλεται στη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη το Σάββατο 09 Απριλίου στις 19:30.

Τα καταλαβαίνετε, τα αγαπάτε ή τα μισείτε;
Ποια είναι η σχέση σας με τα Μαθηματικά; Τα καταλαβαίνετε; Τα αγαπάτε; Είναι, πράγματι, οι μαθηματικοί από άλλο πλανήτη και τα Μαθηματικά τρομακτικά; Μήπως και εσείς πάντα τα μισούσατε και πιστεύατε ότι είναι αδύνατο να γίνετε καλοί σε αυτά;
Τα Μαθηματικά έχουν ευρύτατες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Η Apple, η Google, η Goldman Sachs είναι μόνο μερικά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων, που στηρίζονται κατεξοχήν σε αλγόριθμους και μαθηματικούς τύπους. Πώς γίνεται να έχουμε χάσει το ενδιαφέρον μας για τα Μαθηματικά, την ώρα που αποτελούν κινητήρια δύναμη στον σύγχρονο κόσμο;
Αρχαία, αλλά και σύγχρονα, μοναχικά, αλλά και συλλογικά, απαιτητικά όσο και δημιουργικά, δύσκολα μα και πανεύκολα, ποια είναι τα Μαθηματικά και ποιος ο ρόλος τους στη ζωή μας; Ποιες οι εφαρμογές τους στην καθημερινότητα; Πώς μπορούν να είναι συναρπαστικά και μαγικά; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα διδάξεις ή να τα μάθεις;

Σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, δίνει απαντήσεις το διάρκειας 100 λεπτών γαλλικό ντοκιμαντέρ του 2013, το οποίο θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε, να γελάσουμε και, τελικά, να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τα Μαθηματικά.

Μαθηματικά: Θεέ μου, τα μισώ τόσο πολύ…


Πολλοί άνθρωποι θυμούνται με φρίκη τις ώρες που πέρασαν σε μια τάξη σχολείου κλεισμένοι μαζί με ένα θηρίο. Που απαιτούσε από αυτούς να κάνουν σωστά σχεδόν ακαταλαβίστικες πράξεις αριθμητικής και περίμεναν να χτυπήσει το κουδούνι για να αποδράσουν τρέχοντας προς την αυλή. Στα 100 λεπτά που διαρκεί το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Πώς έφθασα να μισώ τα Μαθηματικά», αντίθετα από ό,τι δηλώνει ο τίτλος του, γίνεται μια προσπάθεια συμφιλίωσης με το τέρας αυτό και τους... θηριοδαμαστές του. 
Στο ξεκίνημα του ντοκιμαντέρ αυτού, όχι και τόσο απροσδόκητα, μερικά πιτσιρίκια αφήνουν να βγει στην επιφάνεια όλη η απέχθειά τους για το μάθημα με τους αριθμούς. Ενα μάλιστα λέει: «Οι γονείς πιστεύουν πως είναι πολύ σημαντικά τα Μαθηματικά, οπότε τα παιδιά όταν δεν τα καταλαβαίνουν νομίζουν πως είναι χαζά, απογοητεύονται και νιώθουν εγκλωβισμένα». Στη συνέχεια όμως το κλίμα αλλάζει, ο θεατής κάνει τη γνωριμία με τον Φρανσουά Σοβαζό, έναν από εκείνους τους λίγους καθηγητές που διδάσκουν τα Μαθηματικά αλλιώς. Ξεκινώντας από το ότι τον βλέπουμε πρώτα να ράβει ο ίδιος ρούχα βασισμένα σε γεωμετρικά και τοπολογικά δεδομένα, μετά τον παρακολουθούμε σε πολύ εμπνευσμένα και γεμάτα φαντασία μαθήματα στην τάξη.

Κάποια στιγμή όμως η συζήτηση φεύγει από τους μαθητές και μεταφέρεται στους επαγγελματίες των Μαθηματικών. Και εκεί υπάρχει η διήγηση για εκείνον τον μαθηματικό που έλεγε στη σύζυγό του «Τώρα πάω να δουλέψω» και έπεφτε ανάσκελα στο κρεβάτι κοιτάζοντας επί ώρες το ταβάνι. Βέβαια η ψυχολόγος, η σχετική με το θέμα, έχει πει ήδη ότι τα Μαθηματικά «απαιτούν τεράστια ενέργεια» και η αλήθεια είναι πως, αν κάτι λείπει από τα 100 λεπτά της ταινίας, πέρα από το πόσο απομονώνονται μερικές φορές από τα άμεσα κοινωνικά προβλήματα, είναι το πόσο σκληρά έχουν δουλέψει ως τότε όλοι αυτοί οι διάσημοι και επιτυχημένοι μαθηματικοί που εμφανίζονται. Ο χρόνος πάντως στη διάρκεια της προβολής περνάει ευχάριστα. Και αν στο τέλος ο θεατής, εκτός από το να είναι βέβαιος πλέον πως η οικονομική μηχανή του κόσμου βασίζεται στα Μαθηματικά, έχει πειστεί και ότι το να ξέρεις καλά Μαθηματικά δεν είναι για να περάσεις τις εισαγωγικές εξετάσεις ή την τάξη, τότε το κέρδος του θα είναι μεγάλο και θα το έχει πετύχει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Την προβολή διοργανώνει σε συνεργασία με τη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη το παράρτημα της Ε.Μ.Ε. Σερρών και σας προσκαλεί να έρθετε να παρακολουθήσουμε μαζί αυτό το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ . 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου