-t

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τα μικρά μυστικά των φετινών Πανελληνίων

Τα "μικρά μυστικά" για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση



Του Γιάννη Καραγιάννη   Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου
Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε  ανακοινώσεις σχετικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου , τους αποφοίτους παλαιοτέρων ετών και τους κάτοχους απολυτηρίου Λυκείου σχολικού έτους 2015-2016 κι εφεξής οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο, έχουν διακριθεί σε Ολυμπιάδα και εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων:
Ωστόσο μερικά "μικρά μυστικά" ίσως έχουν μεγάλη σημασία για τους υποψηφίους:                        
1. Οι μαθητές που διακρίθηκαν με 1η, 2η ή 3η διάκριση σε Διεθνείς Ολυμπιάδες για να εισαχθούν στα ΑΕΙ -ΤΕΙ πρέπει να έχουν Μ.Ο. των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων >=10. Τότε εισάγονται σε οποιαδήποτε σχολή επιστημονικού πεδίου που περιλαμβάνει ως εξεταστέο μάθημα το μάθημα που διακρίθηκε (δηλαδή σε αρκετές σχολές). Αυτά θα ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και αφορούν στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ του σχολικού έτους 2015-16 κι εφεξής (Στη διάταξη αυτή δεν προκύπτει ότι απαιτείται οι εν' λόγω μαθητές να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις).                         
2." Απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις, μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα εισαγωγής και κατά το σχολικό έτος 2015-2016, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των παραπάνω σχολών, τμημάτων και ακαδημιών. Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχ. Έτος 2014-2015, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχ. έτους 2015-2016.
Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες στις εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές, τμήματα και ακαδημίες σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής . Το δικαίωμα συμμετοχής με το νέο σύστημα το διατηρούν και για τα σχολικά έτη που έπονται του σχολικού έτους 2015-2016.
Επομένως οι μαθητές έχουν δύο επιλογές. Να εξεταστούν με το νέο ή με το παλιό σύστημα. Το "μικρό μυστικό" βρίσκεται στον καθορισμό του ποσοστού επί του αριθμού των εισακτέων  που θα ισχύσει για την εισαγωγή τους με το παλιό σύστημα, το οποίο θα καθοριστεί μετά την επιλογή τους με ποιο σύστημα θα δώσουν εξετάσεις και θα είναι συνάρτηση του αριθμού των δηλώσεων. Αυτό δημιουργεί μια σύγχυση και μιας μορφής τυχαιότητα για τους μαθητές που θα επιλέξουν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται (σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να είναι προτιμότερο και σε άλλες όχι).
3. Οι απόφοιτοι εσπερινού ΕΠΑ.Λ. του τρέχοντος σχολικού έτους 2015-2016 θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 με βάση το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-2015."
4. " Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίνεται κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση και σε όσους είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Λυκείων το έτος 2014. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του έτους 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του έτους 2015 σε ποσοστό 60%."
Επομένως οι μαθητές που αποφοίτησαν το 2014 θα διαγωνιστούν για το  4% και οι μαθητές που αποφοίτησαν το 2015 για το 6% του συνολικού αριθμού των θέσεων των εισακτέων στα ΑΕΙ, ο οποίος  θα καθοριστεί  αργότερα με Υ.Α. για κάθε σχολή ή τμήμα.
4. "Οι υποψήφιοι για εισαγωγή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απόλυσης από το Γενικό Λύκειο και των αποτελεσμάτων των Εξετάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταθέτουν δήλωση προτίμησης (Μηχανογραφικό Δελτίο) για δύο (2) κατ΄ ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία".
5. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν πριν από τις ενδοσχολικές εξετάσεις (σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
6. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Επομένως αν ο μαθητής δεν έχει "καλό βαθμό" σε ένα μάθημα που επέλεξε για να "ανοίξει" και το 2ο Επιστημονικό Πεδίο αυτό δεν θα επηρεάσει τα μόρια του για τις σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.
7. Με ποιο τρόπο θα υπολογίζονται τα μόρια αυτά; Το ΥΠ.Π.Ε.Θ δεν έχει απαντήσει σε αυτό το σημείο σε ό,τι αφορά τον αλγόριθμο υπολογισμού. Πάντως θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος (με την προσαρμογή στα μαθήματα και στο "βαθμό πρόσβασης") που ίσχυε μέχρι και πέρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου