-t

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Όλα για τις μετεγγραφές - Δύσκολη υπόθεση φέτος

Όλα για τις μετεγγραφές - Δύσκολη υπόθεση φέτος

Η προθεσμία για την υποβολή (ηλεκτρονικών) αιτήσεων μετεγγραφών αρχίζει αύριο Τρίτη

Σε δύσκολη υπόθεση θα αποδειχθούν φέτος οι μετεγγραφές των φοιτητών παρά το γεγονός ότι διευρύνθηκαν οι δικαιοδόχοι σε όλα τα πανεπιστημιακά έτη αφού τα κριτήρια που έχουν τεθεί αναμένεται να «επιτρέψουν» την είσοδο στο ελάχιστο.
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η προθεσμία για την υποβολή (ηλεκτρονικών) αιτήσεων μετεγγραφών αρχίζει αύριο Τρίτη και λήγει στις 13 Νοεμβρίου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι αιτούντες έχουν δικαίωμα υποβολής μόνο μιας ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου παιδείας (minedu.gov.gr). Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονικής εφαρμογή θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της σχολής ή του τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Οι ενδιαφερόμενοι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον οκταψήφιο αριθμός υποψηφίου των Πανελλαδικών και οφείλουν να προσκομίσουν την εκτύπωση της ηλεκτρονικής τους αίτησης στο ίδρυμα υποδοχής του με τα σχετικά δικαιολογητικά.
Οι μετεγγραφές επιτρέπονται μόνο σε αντίστοιχα τμήματα πανεπιστήμιων και ΤΕΙ εφόσον το ίδρυμα υποδοχής εδρεύει σε άλλη περιφέρεια. Δεν επιτρέπεται μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα του ίδιου ΑΕΙ. Ο αριθμός των μετεγγραφόμενών ισούται με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων κατά το έτος 2015 – 2016 ανά σχολή ή τμήμα εκτός από την περίπτωση που οι σχολές ή τα τμήματα έχουν εισηγηθεί μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν εμπίπτουν στο ως άνω ποσοστό των θέσεων τα τεκνά των θυμάτων τρομοκρατίας, φοιτητές με πιστοποιημένη αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 76% και άνω και φοιτητές που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνων ή μυελού των οστών. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαιώματα μετεγγραφής στην περιφέρεια όπου ανήκει η πόλη στην οποία ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς του παρέχεται ιατρική μέριμνα. Στην περίπτωση που συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής δύναται να υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών.
Κριτήρια και Μόρια
Δικαίωμα μετεγγραφής χορηγείται στους αιτούντες κατά σειρά των μορίων που σωρεύουν από τα κάτωθι κριτήρια:
Α) Τα κατά κεφαλήν εισοδήματα του δικαιούχου και των γονέων του για το φορολογικό έτος 2014 δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ (μόρια 5).
Β) Δεν υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ (μόρια 4).
Γ) Δεν υπερβαίνουν τα 9.000 ευρώ (μόρια 3)
Δ) Ορφανός και από τους δύο γονείς (μόρια 3)
Ε) Μέλος πολύτεκνης οικογένειας (μόρια 2)
ΣΤ) Μέλος τρίτεκνης οικογένειας (μόρια 1)
Ζ) Ορφανός από τον έναν γονέα (μόριο1)
Η) Τέκνο άγαμης μητέρας (μόριο 1)
Θ) Ο δικαιούχος έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή που φοιτά σε ίδρυμα διαφορετικής πόλης κατά μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (μόριο 1)
Ι) Ο δικαιούχος έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω ή πάσχουν από σοβαρές παθήσεις (μόριο 1). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου