-t

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Έρχεται στις Σέρρες η Βίκυ Καλογερά – Θα τιμηθεί η Σερραια Αστροφυσικος


 


Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομαΕκδήλωση τιμής στη Βίκυ Καλογερά

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, επιθυμώντας να τιμήσει την Σερραία, διακεκριμένη επιστήμονα, Βίκυ Καλογερά, διοργανώνει από κοινού με τον Δήμο Σερρών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Βροντούς, ειδική ενημερωτική εκδήλωση, με προσκεκλημένη ομιλήτρια την ίδια.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 7:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» και περιλαμβάνει:
  • 7:30 -7:40  Παρουσίαση της διαδρομής της Βίκυς Καλογερά
  • 7:40 -8:00 Απονομή τιμής από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, κ.Ιωάννη Μωυσιάδη,τον Δήμαρχο Σερρών, κ.Πέτρο Αγγελίδη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Βροντούς, κ.Τάσο Καλφόγλου.
  • 8:00 -8:45 Ομιλία της Βίκυς Καλογερά με θέμα: «Τα Βαρυτικά Κύματα του Αϊνστάιν: Ήχοι από Κοσμικές Συγκρούσεις στο Σύμπαν”
  • Διάλογος με το κοινό
Η Βίκυ Καλογερά γεννήθηκε στις Σέρρες, όπου έζησε τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια. Το 1992 πήρε Πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1997 έκανε το Διδακτορικό της στην Αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Ουρμπάνα. Στη συνέχεια έγινε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το 2001 έγινε Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει
Είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA), φέροντας επίσης και τον τίτλο της διακεκριμένης καθηγήτριας στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στην έδρα  Daniel I.Linzer του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών του Weinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στις Η.Π.Α.
Η κα. Καλογερά είναι η επικεφαλής αστροφυσικός στην Επιστημονική Κοινοπραξία LIGO, όπου LIGO τα τηλεσκόπια που πρώτα ανίχνευσαν βαρυτικά κύματα το 2015. Ως ειδικός στην αστροφυσική των μαύρων οπών και των αστέρων νετρονίων, καθώς και στην ανάλυση δεδομένων LIGO, η κα. Καλογερά είναι μέλος της εν λόγω επιστημονικής κοινοπραξίας για περισσότερα από 15 χρόνια, ενώ το 2018 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Στην έρευνά της γύρω από την αστροφυσική περιλαμβάνονται μέθοδοι από τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τη στατιστική και την πληροφορική, καθώς και εκτεταμένη χρήση υπολογιστικών συστημάτων υψηλής απόδοσης. Παράλληλα με τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων η κα. Καλογερά μελετά επίσης τον σχηματισμό και την εξέλιξη των αστέρων και των «υπολειμμάτων» τους που ανιχνεύονται ως ακτίνες Γάμμα, ακτίνες Χ και παλλόμενες ουράνιες ραδιοπηγές στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, σε μια ευρεία κλίμακα αστρικών περιβαλλόντων.
Για το ερευνητικό της έργο της έχουν απονεμηθεί αρκετά βραβεία, με πιο πρόσφατο το Βραβείο Αστροφυσικής Heineman για το έτος 2018 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία.

 

ΒΙΚΥ ΚΑΛΟΓΕΡΑ: ΕΝΑ … ΑΣΤΕΡΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου