-t

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Παιδείας ;

Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Παιδείας ;



Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ
Ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, που θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νέος υπουργός Παιδείας πιστεύει, όπως λέει συχνά στις συνεντεύξεις του, ότι οι πολίτες της Ελλάδας «ωρίμασαν βίαια» τα τελευταία χρόνια και τώρα αυτό καλείται να κάνει και η ελληνική αριστερά.
Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι και από εκείνους που έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.
Η πρώτη φυσική ερώτηση του «Βήματος» είναι πως θα πρέπει κατά την γνώμη του να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που επί σειρά  ετών έχει προκαλέσει τις γνωστές  παρενέργειες στην λειτουργία τους. «Είναι γνωστό ότι διαφωνούμε κάθετα μ αυτόν τον νόμο, είμαστε αντίθετοι» λέει ξεκάθαρα ο κ. Μπαλτάς. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι σε όλες τις αλλαγές θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος.
Ο κ. Μπαλτάς είναι παλιό και ιστορικό στέλεχος του πανεπιστημιακού «μπλοκ» της ριζοσπαστικής αριστεράς, στην ευρύτερη ομάδα των «λογαχών» του ΕΜΠ που αποτελούν τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος στο Ίδρυμα. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι γνωστό, ότι πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες κατά του νέου Νόμου Πλαισίου Διαμαντοπούλου, αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ με το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα-Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ
Ασχολήθηκε παράλληλα με τη φιλοσοφία της επιστήμης και μελέτησε ιδιαίτερα το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου