10 "Μεγάλοι" μαθηματικοί που πέθαναν "μικροί".
Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι αρκετοί σπουδαίοι μαθηματικοί πέθαναν πολύ νεαροί σε ηλικία, χωρίς να προλάβουν να ολοκληρώσουν ή και να αρχίσουν τα όσα μπορούσαν να προσφέρουν στον κόσμο της επιστήμης! Παραμένουν όμως σπουδαίοι και καταπληκτικοί μαθηματικοί, και αξίζει να τους θυμόμαστε και να τους αναφέρουμε!
Γνωρίστε τους 10 μαθηματικούς που πέθαναν σε ηλικία 40 ετών και κάτω.
1. Evariste Galois (25 Οκτωβρίου 1811 - 31 Μαΐου 1832, 20 ετών)
Ο Evariste Galois ήταν ένας Γάλλος μαθηματικός. Ήταν ίσως ο πιο άτυχος μεταξύ όλων των μαθηματικών. Ο πατέρας του αυτοκτόνησε, απέτυχε στις εξετάσεις για εισαγωγή στην Ecole Polytechnique διότι δεν μπορούσε να εξηγήσει τις απαντήσεις του. Φυλακίστηκε για έξι μήνες και σκοτώθηκε σε μια μονομαχία για μια νεαρή κοπέλα στην ηλικία των 20 ετών (βλέπε τις 10 κακοτυχίες του).
Ο Galois ήταν μπροστά από την εποχή του. Το έργο του δεν είχε κατανοηθεί μέχρι και 20 χρόνια μετά το θάνατό του. Παρά τη σύντομη ζωή του, την πρωτοποριακή εργασία του είναι ο «πατέρας» της Θεωρίας Ομάδων, ένα σημαντικό κλάδο των σύγχρονων μαθηματικών που ουσιαστικά ο ίδιος δημιούργησε.
2. Niels Abel (5 Αυγούστου 1802 - 6 Απριλίου 1829, Ηλικίας 26 ετών)
Ο Niels Henrik Abel ήταν Νορβηγός μαθηματικός. Σε ηλικία 16 ετών, απέδειξε ότι το διωνυμικό θεώρημα ισχύει για όλους τους αριθμούς. Στην ηλικία των 19, απέδειξε ότι είναι αδύνατο να λυθεί με τη χρήση γενικού τύπου μία πολυωνυμική εξίσωση πέμπτου βαθμού. Διατύπωσε επίσης τη Θεωρία Ομάδων, ανεξάρτητα από Galois!
Το Βραβείο Abel ( διεθνές βραβείο που απονέμει κάθε χρόνο ο Βασιλιάς της Νορβηγίας σε έναν ή περισσότερους διακριθέντες μαθηματικούς ) πήρε το όνομά του.
Τον Δεκέμβριο του 1828, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, Abel κόλλησε φυματίωση και πέθανε πέντε μήνες αργότερα.
Το Βραβείο Abel ( διεθνές βραβείο που απονέμει κάθε χρόνο ο Βασιλιάς της Νορβηγίας σε έναν ή περισσότερους διακριθέντες μαθηματικούς ) πήρε το όνομά του.
Τον Δεκέμβριο του 1828, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, Abel κόλλησε φυματίωση και πέθανε πέντε μήνες αργότερα.
3. René Gâteaux(5 Μαΐου, 1889 - 3 Οκτωβρίου 1914, Ηλικίας 26 ετών)
Ο Gâteaux, Γάλλος μαθηματικός έμεινε γνωστός για την γενίκευση της κατευθυντήριας παραγώγου, γνωστής ως παράγωγο του Gâteaux!
Πέθανε σε μάχη εναντίον των Γερμανών στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο !
Πέθανε σε μάχη εναντίον των Γερμανών στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο !
4. Ο Pavel Urysohn (3 Φεβρουαρίου 1898 - 17 Αυγούστου 1924, Ηλικίας 26 ετών)
5. Ο Frank Ramsey (22 Φεβρουαρίου 1903 - 19 Ιανουαρίου 1930, Ηλικίας 26 ετών)
O Frank Ramsey ήταν Βρετανός μαθηματικός. Ήταν επίσης ένας φημισμένος φιλόσοφος και οικονομολόγος. O Ramsey έπασχε από χρόνια προβλήματα στο συκώτι, πέθανε σε ηλικία των 26, όταν ανέπτυξε ίκτερο μετά από μια εγχείρηση.
6. Ferdinand Gotthold Max Eisenstein (16 Απριλίου 1823 - 11 Οκτωβρίου 1852, 29 ετών)
Ο Gotthold Eisenstein ήταν Γερμανός μαθηματικός. Ήταν γνωστός για το έργο του στη Θεωρία Αριθμών και στην ανάλυση. Το 1848, συνελήφθη και φυλακίστηκε από τον πρωσικό στρατό για την επαναστατική του δραστηριότητα στο Βερολίνο. Παρά το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερος μετά από μια ημέρα, η σκληρή μεταχείριση είχε επιπτώσεις στην υγεία του.
Το 1852, πέθανε από φυματίωση σε ηλικία 29 ετών.
7. Srinivasa Ramanujan (Δεκέμβριος 1887 - 26 Απρίλη 1920, 32 ετών)
Ο Srivanasa Ramanujan ήταν Ινδός μαθηματικός. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε σχεδόν καμία τυπική εκπαίδευση στα μαθηματικά, επέδειξε εξαιρετικές μαθηματικές ικανότητες, ανακαλύπτοντας περισσότερα από 300 θεωρήματα και ταυτότητες ( κάποια ήταν ήδη γνωστά, όπως η ταυτότητα του Euler ). Ήταν γνωστός για τη συμβολή του στη μαθηματική ανάλυση, θεωρία αριθμών, άπειρες σειρές.
Ο Ramanujan υπέφερε από διάφορα προβλήματα υγείας σε όλη του τη ζωή, τα οποία επιδεινώθηκαν με το ταξίδι του στην Αγγλία το 1919. Δυστυχώς αυτά δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει το καταπληκτικό έργο του στα μαθηματικά ! Πέθανε όταν επέστρεψε στην Ινδία πιθανότατα από μόλυνση στο συκώτι
8. William Kingdong Clifford (4 Μαΐου 1845 - 3 Μαρτίου 1879, Ηλικίας 33)
Ο William Clifford ήταν ένας Άγγλος μαθηματικός. Το έργο του σχετικά με τη μη Ευκλείδεια Γεωμετρία, έπαιξε βασικό ρόλο Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein. Επίσης στο έργο του συμπεριλαμβάνεται κι η άλγεβρα Clifford καθώς κι οι εργασίες του στους τετραδικούς αριθμούς.
Ο Clifford ταλαιπωρήθηκε πολλές φορές πιθανόν λόγω υπερκόπωσης. Πέθανε από φυματίωση.
9. Alfred Clebsch (19 Ιανουαρίου 1833 - 7 Νοεμβρίου 1872, Ηλικίας 39)
Ο Alfred Clebsch ήταν Γερμανός μαθηματικός. Έγινε γνωστός για τη συμβολή του στην "Αλγεβρική Γεωμετρία" και την "Θεωρία Αμετάβλητων" ( θεωρία στην οποία αργότερα έκανε την διατριβή του ο D. Hilbert). Ήταν ο συνιδρυτής του περιοδικού μαθηματικής έρευνας Mathematische Annalen το 1868.
Πέθανε από διφθερίτιδα το 1872.
10. Bernard Riemann (17 Σεπτεμβρίου 1826 - 20 Ιουλίου, 1866, Ηλικίας 40)
Ο Bernard Riemann ήταν Γερμανός μαθηματικός και ένας από τους πλέον σημαντικούς μαθηματικούς του 19ου αιώνα. Είχε τεράστια συνεισφορά στην ανάλυση, θεωρία αριθμών και τη διαφορική γεωμετρία. Ήταν ένας από τους λίγους μαθητές του Gauss και θεμελίωσε τη Γεωμετρία Riemann, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον Αϊνστάιν στη Θεωρία της Σχετικότητας.
Πέθανε από φυματίωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιταλία.
Πέθανε από φυματίωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιταλία.
Αυτοί οι μαθηματικοί παρά το γεγονός ότι έζησαν λίγα χρόνια, έμειναν γνωστοί και βοήθησαν πάρα πολύ στην ανάπτυξη και στην κατανόηση του μαθηματικού κόσμου! Φανταστείτε πόσο σπουδαίοι ήταν και πόσα ακόμα θα μπορούσαν να προσφέρουν! Ευτυχώς όμως ήταν και είναι πολλοί αυτοί που αγαπούν τα μαθηματικά, οπότε συνέχισε αυτή η επιστήμη να χτίζεται και να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου