-t

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Τα μυστικά για ένα σωστό Μηχανογραφικό


Τα μυστικά για ένα σωστό Μηχανογραφικό

Υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ διαβάζουν τους πίνακες επιτυχόντων Ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται όσο συχνά θέλει την ιστοσελίδα και να τροποποιεί το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο του από τη στιγμή της ανάρτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση και μέχρι την οριστικοποίησή του Η συμπλήρωση και κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου από τους χιλιάδες υποψηφίους όλων των κατηγοριών (τελειόφοιτους, απόφοιτους, κατηγορία 10%) είναι το καμπανάκι που χτυπά προειδοποιώντας για την «τελευταία στροφή» στον σκληρό αγώνα δρόμου «για μια θέση στον ήλιο» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν ενημέρωσης από το υπουργείο Παιδείας, όλοι οι φετινοί υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Η επιλογή των εισαγομένων γίνεται κατά φθίνουσα σειρά μορίων μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των θέσεων εισακτέων που αντιστοιχεί στο ποσοστό θέσεων που διατίθεται για την κατηγορία αυτή των υποψηφίων. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το «ηλεκτρονικό χαρτόνι» του μηχανογραφικού δελτίου μοιάζει με σπαζοκεφαλιά και κρύβει «παγίδες» και «ευκαιρίες».
Ο υποψήφιος πρέπει να ξέρει ότι:
■ Εχει τη δυνατότητα να επισκέπτεσαι όσο συχνά θέλει την ιστοσελίδα και να τροποποιεί το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο του από τη στιγμή της ανάρτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί και μέχρι την οριστικοποίησή του.
■ Η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού θα γίνει μέσα σε αποκλειστική προθεσμία. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής κανένα μηχανογραφικό δελτίο δεν γίνεται δεκτό, ούτε αλλάζει ούτε αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.
■ Μπορεί να δηλώσει όσα τμήματα επιθυμεί, ακόμη και όλα, από αυτά που περιλαμβάνονται σε ΕΝΑ (1) ή ΔYΟ (2) το πολύ από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Μπορεί να δηλώσει τα τμήματα με όποια σειρά επιθυμεί, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο όπου περιλαμβάνονται. Αν δηλώσει προτίμηση για τμήμα που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που δήλωσε, το δηλώνει ΜΟΝΟ μία φορά.
■ Υποψήφιος Εσπερινού ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει Στρατιωτικές Σχολές και Αστυνομικές Σχολές.
■ Δεν εισάγεται σε τμήμα για το οποίο δεν δήλωσε προτίμηση. Αν με το σύνολο των μορίων του εισάγεται σε περισσότερα από ένα τμήματα από αυτά που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτό που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση. Η σειρά των προτιμήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγματική του επιθυμία, άσχετα από τον αριθμό των μορίων του.
■ Σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο σε τμήμα που δήλωσε προτίμηση, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης και, αν υπάρχει ισοβαθμία και στον γενικό βαθμό πρόσβασης, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του οικείου επιστημονικού πεδίου. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το τμήμα αυτό, εκτός αν πρόκειται για Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές. Στην περίπτωση ισοβαθμίας σε Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές, ως τρίτο στη σειρά κριτήριο επιλογής λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτίμησης, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη σχολή με προγενέστερη προτίμηση.
■ Η αρίθμηση των προτιμήσεων να είναι συνεχόμενη ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.
■ Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται να δηλώσει τμήμα στο οποίο είναι ήδη σπουδαστής από προηγούμενο έτος.
Στο πλαίσιο της επιλογής τμημάτων ΑΕΙ - ΤΕΙ και συμπλήρωσης των μηχανογραφικών συνοψίζουμε επτά βασικές συμβουλές-προτροπές για τους υποψηφίους και τους γονείς τους.
1. Ανεξάρτητα από τον βαθμό πρόσβασης που έχουν οι υποψήφιοι, είναι συνετό να «σταυρώσουν» όλα τα τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία που έχουν επιλέξει. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι αρκετοί υποψήφιοι δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας κακών εκτιμήσεων τόσο για τους βαθμούς πρόσβασής τους όσο και για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων.
2. Να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του.
3. Συμβουλεύουμε τους υποψηφίους να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Εξάλλου, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν γίνεται με κριτήριο τη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή, αλλά τις επιθυμίες του παιδιού.
4. Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάσει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους.
5. Επειδή η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον την οροφή των σπουδών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κι ένας παραπάνω όροφος μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης, ας επιλέγουν οι υποψήφιοι τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση, έτσι ώστε αργότερα με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών τους να μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές.
6. ΑΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας ή ΤΕΙ κοντά στην περιοχή του υποψηφίου; Να ένα δίλημμα χιλιάδων υποψηφίων, που με τα μόριά τους πετυχαίνουν π.χ. στο Τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων (ΑΕΙ) και στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας. Εδώ οι υποψήφιοι πρέπει να συνυπολογίσουν τον παράγοντα «κόστος σπουδών», καθώς και το γεγονός ότι π.χ. τόσο από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά όσο και από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας οι υποψήφιοι μπορούν είτε να περάσουν με κατατακτήριες μετά το τέλος των σπουδών τους σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα (π.χ. ο πτυχιούχος του ΤΕΙ Μηχανολογίας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ) είτε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές.
7. Οποιος υποψήφιος δικαιούται μετεγγραφή οφείλει να το σταθμίσει αυτό στη σειρά των επιλογών του.

Μετεγγραφές

Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές
Νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές περιέχεται στην τελευταία έκδοση του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με αυτήν, οι μετεγγραφές θα πραγματοποιούνται με το σύστημα των κοινωνικών και οικονομικών μοριοδοτούμενων κριτηρίων, ενώ το πλαφόν στις μετεγγραφές διαμορφώνεται στο 15%.
Με τη ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο Παιδείας, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και υποψήφιοι λοιπών κατηγοριών κοινωνικών κριτηρίων δεν μπορούν να θεωρούν σίγουρη τη μετεγγραφή, όπως με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς η κατάταξη θα γίνεται με βάση τα μόρια που συγκεντρώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος, ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας θα λαμβάνονται υπόψη τα μόρια της εισαγωγής.
Εξαιρούνται του πλαφόν του 15% και ως εκ τούτου πρέπει να θεωρούν ότι έχουν σίγουρη τη μετεγγραφή τους τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και οι φοιτητές που έχουν αναπηρία 67% και άνω.
Στα μοριοδοτούμενα κριτήρια είναι το εισόδημα, ενώ όσοι έχουν και χαμηλό εισόδημα αλλά παράλληλα ανήκουν και σε κατηγορία κοινωνικών κριτηρίων θα αθροίζουν στα μόρια του εισοδήματος τα μόρια της κατηγορίας. Για παράδειγμα, οι ορφανοί από έναν γονέα θα λαμβάνουν 1 μόριο. Η μοριοδότηση παρουσιάζεται στον πίνακα που παρατίθεται.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου