-t

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Βάσεις Εισαγωγής στα Τμήματα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας για το 2014

Βάσεις Εισαγωγής στα Τμήματα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας για 


το 2014


ΤΜΗΜΑ20142013ΔΙΑΦΟΡΑ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.8.2538.555-302
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.9.3049.245+59
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.8.6928.754-62
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.7.6808.231-551
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ8.9339.964-1.031
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ7.6909.110-1.420
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (ΚΑΤΕΡΙΝΗ)7.1838.279-1.096
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ (ΚΙΛΚΙΣ)6.6267.274-648









Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Arthur Benjamin: Η μαγεία της ακολουθίας Φιμπονάτσι

Arthur Benjamin:
Η μαγεία της ακολουθίας Φιμπονάτσι

Τα μαθηματικά είναι λογικά, λειτουργικά και απλώς ... υπέροχα. Ο μαθημάγος Άρθουρ Μπέντζαμιν εξερευνά κρυφές ιδιότητες αυτού του περίεργου και υπέροχου συνόλου αριθμών, της ακολουθίας Φιμπονάτσι (Και σας υπενθυμίζει ότι τα μαθηματικά μπορούν, επίσης, να είναι πηγή έμπνευσης!).



Πατήστε για να δείτε :

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Διαγράφονται 152.819 φοιτητές

Διαγράφονται 152.819 φοιτητές


Την πόρτα της εξόδου από την ανώτατη εκπαίδευση θα δουν στις 31 Αυγούστου περισσότεροι από 150.000 φοιτητές πανεπιστημίου και σπουδαστές ΤΕΙ.

Την ίδια στιγμή, μόλις 33.978 από τους λεγόμενους «λιμνάζοντες» φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία στην επικείμενη εξεταστική του Σεπτεμβρίου και στην επόμενη εξεταστική του Φεβρουαρίου να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους. 

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τους αριθμούς για τους «λιμνάζοντες φοιτητές». 

Αναλυτικότερα, οι φοιτητές πανεπιστημίου που δεν έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρώσει τις σπουδές τους, ανήκοντας στην κατηγορία των λιμναζόντων φοιτητών ανέρχονται σε 139.175. Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμα ελλιπή, καθώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Ιόνιο της Κέρκυρας και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών δεν έχουν αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας τα δικά τους στοιχεία. 

Αντίστοιχα στα ΤΕΙ οι «λιμνάζοντες» σπουδαστές ανέρχονται σε 39.283. 

Από τα πανεπιστήμια που έχουν αποστείλει στοιχεία θα διαγραφούν 129.008 φοιτητές και από τα ΤΕΙ 23.811. 

Από τα πανεπιστήμια που έχουν δώσει στοιχεία, δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες δυο εξεταστικές θα έχουν 10.167 φοιτητές, ενώ από τα ΤΕΙ 23.811 φοιτητές. 

Το πανεπιστήμιο της Αθήνας αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των «λιμναζόντων φοιτητών». Από τους 53.866 φοιτητές αυτής της κατηγορίας, μόλις οι 4.283 θα έχουν δυο ακόμα ευκαιρίες για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ την πόρτα της εξόδου θα δουν 49.583 φοιτητές που θα διαγραφούν σε λίγες ημέρες. Δεύτερο έρχεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με 27.347 «λιμνάζοντες φοιτητές» από τους οποίους θα διαγραφούν οι 25.861 και μόλις 1.486 θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις. 

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε πόσοι είναι οι λιμνάζοντες φοιτητές στα ΑΕΙ
Πατήστε ΕΔΩ και δείτε πόσοι είναι οι λιμνάζοντες φοιτητές στα 14 ΤΕΙ



Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Βάσεις 2014: Πότε θα ανακοινωθούν

Βάσεις 2014: Πότε θα ανακοινωθούν



Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνει έως την επόμενη Παρασκευή όπου το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει τη Δευτέρα 25 Αυγούστου την ακριβή ημερομηνία που θα αναρτηθούν οι βάσεις στα σχολεία όλης της χώρας.
Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για άνοδο των βάσεων σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία, με αρκετές σχολές να μην πέφτουν και να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα. Ελάχιστες θα είναι αυτές που αναμένεται να κινηθούν πτωτικά.
Έτσι, εκτός της σχολής πρώτης προτίμησης αναμένεται να μείνουν χιλιάδες αριστούχοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Στο σύνολο των υποψηφίων οι αριστούχοι αυξήθηκαν κατά 37,3% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στους 7.428 φέτος έναντι 4.651 το 2013.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των βάσεων σε περιζήτητες σχολές, αλλά και σε σχολές που «δίνουν δουλειά».
Ο μεγαλύτερος συνωστισμός αριστούχων αναμένεται στη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση.



Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Η πρώτη γυναίκα που βραβεύεται με το «Νόμπελ των μαθηματικών»



Η ιρανικής καταγωγής μαθηματικός Mαριάμ Μιρζακχανί έγινε την Τετάρτη η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Fields, που ισοδυναμεί με το βραβείο Νόμπελ στον τομέα των μαθηματικών.
Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια ήταν μεταξύ των τεσσάρων τιμηθέντων με το βραβείο Fields στο Διεθνές Συνέδριο των Μαθηματικών που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ και ταυτόχρονα έγινε η πρώτη γυναίκα ανάμεσα στους 56 νικητές από τότε που θεσπίστηκε το βραβείο, το 1936. 
«Αυτή είναι μια μεγάλη τιμή. Θα είμαι ευτυχής εάν ενθαρρύνει νέες γυναίκες επιστήμονες και μαθηματικούς», είπε η Μιρζακχανί σε δηλώσεις της που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. «Είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξουν πολλές περισσότερες γυναίκες που θα κατακτήσουν αυτό το βραβείο τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε. 
Η 37χρονη Μιρζακχανί γεννήθηκε στην Τεχεράνη και έζησε εκεί μέχρι που ξεκίνησε το διδακτορικό της στο περίφημο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Είπε ότι ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας όταν ήταν νέα, αλλά ένιωθε και νιώθει μεγάλο ενθουσιασμό για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. «Είναι διασκεδαστικό. Είναι σαν να λύνεις ένα παζλ ή σαν να συνδέεις τις τελείες σε μια αστυνομική περιπέτεια ένιωσα ότι αυτό ήταν κάτι που μπορούσα να το κάνω», ανέφερε.
Η Μιρζακχανί αναγνωρίστηκε για το έργο της στην κατανόηση της συμμετρίας των καμπύλων επιφανειών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Τα βραβεία απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια και δόθηκαν στους νικητές από την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν –χε την πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτό το αξίωμα στη χώρα της. 

Στα χνάρια της Υπάτιας
Υπατία

370 – 415

Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αιγύπτου, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο φανατικών χριστιανών. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε στα μαθηματικά.
Η Υπατία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 και ήταν κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα του Αλεξανδρέως (335-405). Έλαβε πολύ καλή εκπαίδευση στην Αθήνα και στην Ιταλία. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα στη νεοπλατωνική σχολή του Πλούταρχου του Νεότερου και της κόρης του Ασκληπιγένειας, ενώ μαθήτευσε και κοντά στο Πρόκλο και τον Ιεροκλή.
Μετά την επιστροφή της στην Αλεξάνδρεια ανέλαβε την εκεί σχολή των Πλατωνιστών, που ακολουθούσε τη διδασκαλία του Πλωτίνου, ενός από τους πρώτους νεοπλατωνιστές φιλοσόφους. Η ευγλωττία της Υπατίας, η σπάνια μετριοφροσύνη της και η ομορφιά της, σε συνδυασμό με τα αξιοσημείωτα πνευματικά της χαρίσματα, προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό μαθητών. Ανάμεσά τους ήταν και ο Συνέσιος ο Κυρηναίος, ο μετέπειτα επίσκοπος Πτολεμαΐδος, του οποίου σώζονται πολλές επιστολές απευθυνόμενες προς αυτήν.
Η Υπατία αποτελούσε σύμβολο της μάθησης και της επιστήμης, οι οποίες την εποχή εκείνη ταυτίζονταν ευρέως από τους πρώτους Χριστιανούς με την ειδωλολατρία. Έτσι, υπήρξε το επίκεντρο της έντασης μεταξύ χριστιανών και εθνικών (μη χριστιανών), οι οποίες ταλαιπώρησαν αρκετά την Αλεξάνδρεια εκείνη την περίοδο.
Μετά την άνοδο του Κυρίλλου στον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξανδρείας το 412, η Υπατία βρέθηκε στο στόχαστρο του πατριάρχη, εξαιτίας της σχέσης της με τον Ορέστη, τον έπαρχο της πόλης, που ήταν ειδωλολάτρης, όπως αναφέρει στο έργο του Εκκλησιαστική Ιστορία ο ιστορικός Σωκράτης ο Σχολαστικός. Στις 8 Μαρτίου του 415 δολοφονήθηκε με χαρακτηριστική αγριότητα (με διαμελισμό) από μια ομάδα φανατισμένων χριστιανών, που την αποτελούσαν μοναχοί και οπαδοί του Κυρίλλου. Ανεξάρτητα από το ακριβές κίνητρο της δολοφονίας της, η φυγή πολλών λογίων αμέσως μετά το γεγονός σήμανε την αρχή του μαρασμού της Αλεξάνδρειας ως πνευματικού κέντρου.
Σύμφωνα με το λεξικό του Σούδα ή Σουίδα (βυζαντινή εγκυκλοπαίδεια), η Υπατία έγραψε σχόλια στην Αριθμητική του Διόφαντου του Αλεξανδρέως, στα Κωνικά του Απολλώνιου από την Πέργη, και στον αστρονομικό κανόνα του Πτολεμαίου (Αλμαγέστη). Αυτά τα έργα της χάθηκαν, αλλά οι τίτλοι τους, σε συνδυασμό με τις επιστολές του Συνέσιου, ο οποίος τη συμβουλευόταν για την κατασκευή του Αστρολάβου, δείχνουν ότι είχε αφιερωθεί ιδιαίτερα στην αστρονομία και τα μαθηματικά.
Η ύπαρξη αυστηρά φιλοσοφικών έργων της μας είναι άγνωστη. Η φιλοσοφία της, περισσότερο λόγια και επιστημονική ως προς τη φύση της και λιγότερο απόκρυφη, αποτέλεσε την πεμπτουσία του Αλεξανδρινού Νεοπλατωνισμού. Η συνεισφορά της στην επιστήμη -αμφισβητούμενη πάντως- περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση ουράνιων σωμάτων και την ανακάλυψη του αραιόμετρου ή πυκνόμετρου, ενός ειδικού οργάνου που προσδιορίζει την πυκνότητα των διαφόρων υγρών.




Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Συνέντευξη Λοβέρδου στην εκπομπή newsroom του ΣΚΑΙ




Συνέντευξη Λοβέρδου στην εκπομπή newsroom του ΣΚΑΙ 





ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ TI ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Ανδρέας Λοβέρδος: Να εφαρμοστεί ο Νόμος για τους «αιώνιους» φοιτητές, αρχής γενομένης από 31-8-14, όπως ο ίδιος ορίζει. 

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «News Room”και των δημοσιογράφων Βασίλη Ταλαμάγκα και ‘Ελενας Παπαδημητρίου.   Σε ερώτηση για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών ο Υπουργός απάντησε ότι εφαρμόζει τον Νόμο ο οποίος ορίζει τη διαγραφή των ανενεργών, επί 11 χρόνια τουλάχιστον φοιτητών, αρχής γενομένης από 31-8-14. Αυτό θα οδηγήσει, τόνισε ο Υπουργός στον εξορθολογισμό των Ιδρυμάτων που θα οδηγήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας και την οριοθέτηση του κύκλου σπουδών. Πρόκειται για περίπου 180.000 ανενεργούς φοιτητές σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στους οποίους ήδη δόθηκε μία παράταση τριών ετών από το 2009, οπότε και δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής της εφαρμογής του Νόμου ή παράταση της προθεσμίας. Ο κ. Λοβέρδος έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα νέο Τμήμα απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Ο Υπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα ζητήσει την ανάθεση διδασκαλίας από τους καθηγητές σε μαθήματα παραπλήσια της ειδικότητάς τους για να καλυφθούν όλες οι  ανάγκες. Για το αν είναι όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε ότι όλα τα βιβλία είναι στα σχολεία, ολοκληρώθηκαν οι μεταθέσεις κατά έναν μήνα νωρίτερα από πέρυσι και θα φροντίσουμε «με προσωπική συμβολή όλα τα σχολεία να έχουν καθηγητές και δασκάλους». 

Για το θέμα διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό ο Υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση απελευθέρωσης της έρευνας και της τεχνολογίας από τις δεσμεύσεις του Δημοσίου με νόμο που συζητείται αύριο και κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή σε ό,τι αφορά την αγορά εξοπλισμού, την κινητικότητα του προσωπικού προς το εξωτερικό, την πρόσληψη ερευνητικού προσωπικού και άλλα θέματα. Επίσης ο Υπουργός τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει η κάλυψη των κενών, μας ενδιαφέρουν οι δύσβατες περιοχές της χώρας όπου το Σύνταγμα στο άρθρο 101 παράγραφος 4 επιτρέπει αποκλίσεις από την αρχή της ισότητας κι έχουμε στο νόμο που αύριο συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την πρόβλεψη για διπλάσια μοριοδότηση σε όσους πάνε σε νησιά ή σε δυσπρόσιτους τόπους ορεινών όγκων. Συζητάμε και θα ανοίξουμε το θέμα αύριο και την Τετάρτη στη Βουλή, από τούδε και στο εξής όχι για το παρελθόν, να ανοίξουμε την επετηρίδα, δηλαδή να λογαριάζεται η προσφορά καθενός στο διδακτικό έργο της χρονιάς και να προστίθενται αυτά τα μόρια μόριά του. Δεν το έχουμε αποφασίσει αυτό, δε σπεύδω να αναγγείλω κάτι για το οποίο περιμένουμε τη διαβούλευση στη Βουλή, έχουμε δεχθεί πάρα πολλές προτάσεις, το 95% είναι σε θετική κατεύθυνση». 

Όσον αφορά τους μεταταχθέντες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων ο Υπουργός διευκρίνισε ότι εξαιτίας αυτών των μετατάξεων δημιουργήθηκε το νέο δεδομένο να έχουμε περισσότερο προσωπικό σε ορισμένα αντικείμενα που δεν είναι χρήσιμα για τη διδασκαλία και αυτό μας βάζει σε σκέψη να κάνουμε οργανικές που θα διαιωνίσουν το πρόβλημα αλλά αυτό  δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη. 

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να ανοιχθεί, η αξιολόγηση των διοικητικών αναγκών των οχτώ Πανεπιστημίων, από την οποία θα προκύψει το τι θα γίνει σε σχέση με τους διαθεσίμους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων και επίσης στον Πρόεδρο της Βουλής καταθέτει  αύριο η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση την αξιολόγηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ που ολοκλήρωσε το Φεβρουάριο και τώρα συνέταξε την έκθεσή της. Όσον αφορά «σε όλα τα ανυπόστατα που κυκλοφορούν ότι καταργείται το άβατο στο Άγιον Όρος διαβεβαιώνω ότι αυτά είναι ή προβοκάτσιες ή ανοησίες ή και τα δύο μαζί» τόνισε ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος σε τελευταία δημοσιεύματα. 

Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την αύξηση των δόσεων για τους φόρους ή τα ασφαλιστικά ταμεία ο Υπουργός απάντησε ότι «είναι στο σκεπτικό μας ως πολιτικός χώρος, αλλά και κάθε σώφρων Έλληνας πολιτικός πρέπει να έχει στο μυαλό του,  να διευκολυνθεί  ο Έλληνας πολίτης που σήμερα δεν έχει τα χρήματα που του ζητάμε και αν πρόκειται για επιχειρήσεις δεν έχει ρευστότητα.  Τώρα, δεν μπορώ να δημαγωγώ σε βάρος άλλου συναδέλφου, εγώ έχω κάνει τις προτάσεις μου πριν γίνω μέλος της Κυβέρνησης, στηρίζω τις προτάσεις αυτές, εμμένω σε αυτές κι ελπίζω στην πορεία της διαπραγμάτευσης γιατί στο κανάλι σας έχω πει προ δέκα ημερών ότι ακόμα και το πολιτικό κλίμα που θα επηρεάσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οφείλεται από τρία μεγάλα θέματα. 

Το πρώτο είναι να μη γίνουν άλλες απολύσεις στο δημόσιο, το δεύτερο είναι να μην υπάρξει νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και το τρίτο είναι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα των οφειλετών, χωρίς τον κίνδυνο του Εισαγγελέα και των κατασχέσεων να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αυτά τα θέματα τα διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση δεν πετάει πυροτεχνήματα, με συνείδηση ευθύνης, δε σκίζει μνημόνια αλλά επαναδιαπραγματεύεται όπως έχει τη δυνατότητα ανά τρεις κι ανά έξι μήνες και ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα γιατί θα συμφέρει όλους τους Έλληνες πολίτες». Για το αν βλέπει εξελίξεις το φθινόπωρο ο Υπουργός απάντησε  «η εκτίμησή μου είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει σε περίοδο κρίσης τι ακριβώς θα συμβεί, αλλά αν με ρωτάγατε τι πλειοψηφεί ως πιθανότητα θα σας έλεγα να υπάρχουν πολλές θετικές εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, μετά δηλαδή το Σεπτέμβριο να έχουμε θετικές εξελίξεις για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου πολιτικού χώρου και λιγότερες πιθανότητες να έχουμε τη χώρα σε εκλογές. Αυτή είναι μια εκτίμηση, αλλά δεν διακινδυνεύω να τη στηρίζω με μεγάλη ένταση, μάλλον φαίνεται ότι έτσι θα πάνε τα πράγματα». 

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ