-t

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Στις αρχές του επόμενου έτους - πράγμα που ισοδυναμεί με απώλεια του εξαμήνου - θα ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές των νέων φοιτητών - Βαθμολογικά και όχι εισοδηματικά τα κριτήρια για τις μετεγγραφές


Στις αρχές του επόμενου έτους - πράγμα που ισοδυναμεί με

 απώλεια του εξαμήνου - θα ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές

 των νέων φοιτητών - Βαθμολογικά και όχι εισοδηματικά τα 

κριτήρια για τις μετεγγραφές


Στις αρχές του επόμενου έτους - πράγμα που ισοδυναμεί με απώλεια του εξαμήνου - θα ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές των νέων φοιτητών, οι αιτήσεις για τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν την μεθεπόμενη εβδομάδα με προθεσμία 5 ημερών.



Σύμφωνα με δημοσίευμα του Νίκου Μάστορα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η διαδικασία των μετεγγραφών, εξαιτίας του μεγάλου πλήθος των ενδιαφερόμενων (αναμένονται ως και 30.000 αιτήσεις όταν πέρυσι είχαν γίνει 10.700 αιτήσεις μετεγγράφηκαν περίπου 3.500 φοιτητές..) θα διαρκέσει τουλάχιστον όσο και πέρυσι αν όχι περισσότερο, ενώ το επόμενο έτος είναι πλέον βέβαιο ότι θα αντικατασταθεί από άλλη, που θα περιορίζει τους δικαιούχους με βάση και την οικονομική κατάσταση των οικογενειών.  
Οπως είπε χθες το πρωί  ο Ανδρέας Λοβέρδος (στο Μέγκα) με την υπουργική απόφαση που θα βγει τις επόμενες μέρες «δεν θα ανατρέψουμε το νόμο, απλώς  δυο γωνιές του που ήταν αδιευκρίνιστες και παράλογες στην ερμηνεία τους, θα τις ερμηνεύσω. Και θα τις ερμηνεύσω με τον τρόπο που θέλω εγώ».  
Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε σε σε ορισμένες περιπτώσεις περιφερειακών, έχουν ζητήσει μετεγγραφή έως και το ...80% των νέων φοιτητών, κάτι που όπως είναι επόμενο θα οδηγήσει σε αποψίλωση τα ιδρύματα αυτά και σε συνωστισμό τα κεντρικά ιδρύματα - ειδικά τις σχολές με εργαστήρια.
Για το λόγο αυτόν θα τεθούν προϋποθέσεις ως προς το που θα μπορούν να πάνε όσοι ζητούν μετεγγραφή. Στα κεντρικά ιδρύματα, σχεδιάζεται να γίνει διασπορά ανάμεσα σε αντίστοιχα Τμήματα ιδρυμάτων της ίδιας περιφέρειας, με  κριτήριο το βαθμό πρόσβασης των αιτούντων. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Α.Λοβέρδος, «στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα έρθουν αυτοί με την άριστη επίδοση»
Για το θέμα ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε μεταξύ άλλων:
Για πότε θα λήξει η εκκρεμότητα για όσους περιμένουν τη μετεγγραφή τους: Δεν μπορώ να είμαι τόσο σαφής. Είπαμε, για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις αιτήσεις να τις παραλάβει το Υπουργείο. Άρα έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα υποδοχής των αιτήσεων για να ξέρουμε ακριβώς σε κάθε Τμήμα πόσοι έχουν έρθει. Και πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας: θα τελειώσει όπως και πέρυσι. Δηλαδή η εικόνα που έχω από τις ερωτήσεις που κάνω και τις απαντήσεις που παίρνω είναι ότι πέρσι οι μετεγγραφές στον κυρίως όγκο τους έγιναν στην αρχή του επόμενου έτους. Η Υπουργική Απόφαση θα βγει τις επόμενες μέρες.

Με βαθμολογικά και οικογενειακά κριτήρια θα γίνουν οι μετεγγραφές φοιτητών

Με βαθμολογικά και οικογενειακά κριτήρια θα γίνουν οι μετεγγραφές φοιτητών, καθώς τα εισοδηματικά, δεν βολεύουν, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Λοβέρδος: Βαθμολογικά και όχι εισοδηματικά τα κριτήρια για τις μετεγγραφές
Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο κ.Λοβέρδος, αναφερόμενος στο σκεπτικό για τον προσδιορισμό των κριτηρίων, διερωτήθηκε: «ποιοι δηλώνουν πάνω από 50.000 ευρώ τον χρόνο;».
Επίσης, ανακοίνωσε ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα οριστεί από το υπουργείο Παιδείας η περίοδος των μετεγγραφών φοιτητών και η οποία θα διαρκεί πέντε μέρες.
«Πρέπει να εκδοθεί μια υπουργική απόφαση - ενημέρωσα και τη Βουλή γι' αυτό», είπε ο υπουργός «Θα την ορίσουμε αυτή την περίοδο τη μεθεπόμενη εβδομάδα και θα είναι πέντε ημέρων. Θα πούμε στην υπουργική απόφαση αυτή ότι δεν μπορείς να πας όπου θες. Ότι ο σκοπός του νομοθέτη είναι η προστασία της φτώχειας», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε ότι για να διευκολύνει την διαδικασία θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις το υπουργείο, ότι η διαδικασία αυτή καθ' εαυτή θα ολοκληρωθεί όποτε θα τελείωνε και πέρυσι και ότι η εικόνα που έχει είναι ότι οι μετεγγραφές στον κύριο όγκο τους έγινε πέρυσι στις αρχές του έτους και άρα η συζήτηση και το όποιο πρόβλημα υποδοχής στα ιδρύματα θα προκύψει από τον Φεβρουάριο.
Τέλος, διαχώρισε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την διοχέτευση φοιτητών στα κεντρικά ιδρύματα σε «αντιμετωπίσιμες» αριθμητικά και σε όρους ποσοστών και μη.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr/










Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ημερολόγιο Σχολικού έτους 2014-2015

Ημερολόγιο Σχολικού έτους 2014-2015


Ημερολόγιο Σχολικού Έτους 
2014-2015
Πατήστε "Διαβάστε περισσότερα" ή επιλέξτε από το μενού "Οι καθηγητές προτείνουν" για να δείτε το ημερολόγιο για το σχολικό έτος 2014-2015. Μια ωραία ιδέα από την Αθανασία Σούφαρη.
Ένα Σχολικό ημερολόγιο πάντα μας χρειάζεται για να προγραμματίζουμε τη διδασκαλία μας και τις διάφορες σχολικές δραστηριότητες.

Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την αργία του Πολιούχου Αγίου.

Σχολικό Έτος 2014-2015





Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Πως να επιλέξεις την ιδανική γυναίκα - Μια μαθηματική προσέγγιση

Πως να επιλέξεις την ιδανική γυναίκα - Μια μαθηματική προσέγγιση
man thinking
Ο Γιοχάνες Κέπλερ - ένας από τους μεγαλύτερους αστρονόμους που υπήρξαν ποτέ, ο άνθρωπος που κατανόησε τους νόμους της κίνησης των πλανητών, μια πραγματική ιδιοφυΐα, λόγιος και μαθηματικός - το 1611, αποφάσισε ότι ήθελε να παντρευτεί ξανά. Ο πρώτος γάμος του ήταν κακός, από προξενιό, και έμεινε χήρος με τρία παιδιά.Τη δεύτερη σύντροφο αποφάσισε να τη επιλέξει επιστημονικά εφαρμόζοντας ένα μαθηματικό σύστημα επιλογής, έτσι ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να έχει έναν ακόμα κακό γάμο.
Έτσι, αποφάσισε να πάρει συνέντευξη από 11 υποψήφιες συζύγους. Όπως περιγράφει ο Alex Bellos στο νέο του βιβλίο "The Grapes of Math", ο Κέπλερ κρατούσε σημειώσεις κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Είναι ένας κατάλογος γεμάτος μικρές απογοητεύσεις.
Όπως έγραψε, η πρώτη υποψήφια είχε βρωμερή αναπνοή.
2-4a8795031a5e3ff7d202ef33c7e88f233c0a0497-s40-c85
Η δεύτερη "είχε μεγαλώσει στην πολυτέλεια και είχε ακριβά γούστα".  Δεν έδειχνε υποσχόμενη για κάτι καλό.
3_custom-235a3a718e47794901da6475168c07b8ff18959b-s40-c85
Η τρίτη ήταν αρραβωνιασμένη - σίγουρα αυτό ήταν πρόβλημα. O αραβωνιαστικός της είχε κάνει παιδί με μια πόρνη. Περίπλοκη ιστορία...
4_slide-0f4a99bd854a5f687471aa58cec2dcd0165a63fc-s40-c85
Η τέταρτη γυναίκα ήταν χάρμα οφθαλμών,  "ψηλό ανάστημα και αθλητική κατασκευή" ..
5_b_custom-7d54180f9dd2e13b4d01cad7b7ec85c214decef6-s40-c85
αλλά ο Κέπλερ ήθελε να ελέγξει και την επόμενη (τη πέμπτη), για την οποία, όπως έγραψε, ήταν "μέτρια, λιτή, επιμελής και αφοσιωμένη στα θετά παιδιά της", οπότε δίστασε. Προβληματίστηκε τόσο καιρό, ώστε η 4η και 5η γυναίκα βαρέθηκαν να τον περιμένουν (κρίμα...), αφήνοντάς τον με την 6η, η οποία τον τρόμαζε. Ήταν μια σπουδαία κυρία, όμως ο ίδιος «φοβόταν να κάνει  ένα πλούσιο γάμο ..."
6_fix_custom-7cc4b378c854bf7eb7b5485557d3f8b19a365cbf-s40-c85
Η έβδομη ήταν πολύ γοητευτική. Του άρεσε. Αλλά δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει όλες τις συνεντεύξεις, γι 'αυτό την άφησε να τον περιμένει. Αυτή όμως δεν ήταν ο τύπος που θα τον περίμενε , και τελικά τον απέρριψε.
7-14d02edb2b8e31aef18f9aa569454ce320fcc95b-s40-c85
Για την όγδοη δεν το πολυσκέφτηκε, αν και εκτίμησε τη μητέρα της.
8_custom-732e8b88583fa300f02c53f111b066edbf393e5d-s40-c85
Η ένατη ήταν φιλάσθενη, η δέκατη είχε περίεργο σωματότυπο, και η τελευταία, η ενδέκατη, ήταν πολύ μικρή στην ηλικία.
Οπότε τι έπρεπε να κάνει; Έχοντας δει όλες τις υποψηφίους ,  σκέφτηκε ότι ίσως είχε κάνει κάποιο  λάθος.
"Ήταν η Θεία Πρόνοια ή οι δικές μου ηθικές ενοχές, που για δύο χρόνια με οδήγησαν σε τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις και με έκαναν να εξετάσω το ενδεχόμενο τόσο διαφορετικών επιλογών;", έγραψε στις σημειώσεις του.
Αυτό που χρειαζόταν ο Κέπλερ, αναφέρει ο Alex Bellos, ήταν η βέλτιστη στρατηγική - ένας τρόπος, όχι για να εγγυηθεί την επιτυχία, αλλά για να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα της σωστής επιλογής. Και όπως φαίνεται, οι μαθηματικοί ισχυρίζονται ότι έχουν βρει μια τέτοια φόρμουλα.
Αυτή η φόρμουλα λειτουργεί είτε έχετε να επιλέξετε σύζυγο, είτε να προσλάβετε κάποιο εργαζόμενο, είτε ακόμα και να επιλέξετε συνεργείο αυτοκινήτων. Η διαδικασία είναι απλή: Ξεκινάτε από μια κατάσταση όπου θα έχετε καταγράψει έναν ικανοποιητικό αριθμό από επιλογές. Στη συνέχεια φιλτράρετε την κατάσταση,διαμορφώνετε τη τελική λίστα σας,  και παίρνετε συνέντευξη από κάθε υποψήφιο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν θα επιφέρει πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, από ότι αν επιλέγατε στην τύχη. Άλλωστε, για τους μαθηματικούς, αρκεί αυτό.
Αυτό το  σύστημα επιλογής είναι μέχρι σήμερα γνωστό στην στατιστική ως “the marriage” ή “the secretary project”.
9_slide-54be8501d1a37490dd7e558b41dcacac90cc4847-s40-c85

Πως να το εφαρμόσετε

Φανταστείτε ότι παίρνετε συνέντευξη από 20 γυναίκες για το ποια θα προσλάβετε ως  γραμματέας σας, έχοντας όμως ως κανόνα ότι θα πρέπει να αποφασίζετε στο τέλος κάθε συνέντευξης αν πρέπει ή όχι να προσλάβετε την συγκεκριμένη υποψήφιο. Εάν προσφέρετε την εργασία σε κάποια υποψήφιο, τότε σταματάει η διαδικασία. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε και να συναντήσετε τις άλλες υποψηφίους. Αυτό βέβαια σημαίνει, ότι εάν δεν έχετε επιλέξει μέχρι τη στιγμή που θα δείτε την τελευταία υποψήφιο, θα πρέπει να προσφέρετε την εργασία σ' αυτή.
Οπότε, να θυμάστε: Στο τέλος κάθε συνέντευξης, θα πρέπει είτε να προσλάβετε την γυναίκα είτε να προχωρήσετε στην επόμενη υποψήφιο. Αν δεν επιλέξτε κάποια, δεν υπάρχει γυρισμός. Μόλις επιλέξτε, η διαδικασία  σταματάει.
Σύμφωνα με τον Martin Gardner, ο οποίος το 1960 περιέγραψε τον μαθηματικό τύπο, η καλύτερη μέθοδος είναι  να πάρετε συνέντευξη από το πρώτο 36,8% των υποψηφίων. Να μην προσλάβετε (ή να παντρευτείτε) οποιαδήποτε από αυτές, αλλά στη συνέχεια μόλις συναντήσετε μία υποψήφιο η οποία είναι καλύτερη από την καλύτερη υποψήφιο του πρώτου δείγματος (36,8%), τότε θα έχετε βρει αυτή που πρέπει να  επιλέξετε!
Κάποιοι θα πουν ότι η ιδανική υποψήφιος μπορεί να εμφανιστεί στο πρώτο 36,8% και θα έχουν δίκιο. Σ'  αυτή την περίπτωση, ακολουθώντας την προτεινόμενη διαδικασία, θα έχετε επιλέξει τελικά τη δεύτερη καλύτερη υποψήφιο. Όμως, αν θέλετε υψηλές πιθανότητες επιτυχίας, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσετε.
Γιατί 36.8%;  Η απάντηση περιλαμβάνει την σταθερά που οι μαθηματικοί αποκαλούν "ε". Το κλάσμα 1/ε δίνει 0,368 ή 36,8%. Για  λεπτομέρειες, μελετήστε εδώ.  Παρόλο που η φόρμουλα αυτή δεν εγγυάται την ευτυχία ή την τελική ικανοποίηση από την επιλογή σας, εντούτοις σας δίνει 36,8% πιθανότητες πιθανότητες, οι οποίες, σε μία λίστα με 11 πιθανές συζύγους , είναι ένα αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας.

Δοκιμή για την περίπτωση του Γιοχάνες  ...

Γιοχάνες ΚέπλερΤι θα είχε συμβεί αν Γιοχάνες Κέπλερ είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον τύπο;
Λοιπόν, θα είχε πάρει τις συνεντεύξεις, αλλά δεν θα έκανε καμία προσφορά στο πρώτο 36,8% του δείγματος του. Αυτό σημαίνει ότι σε μια λίστα από 11 γυναίκες, θα αγνοούσε τις πρώτες τέσσερις υποψηφίους. Αλλά από τη στιγμή που θα συναντούσε κάποια (ξεκινώντας από τη γυναίκα Νο. 5), που θα του άρεσε καλύτερα από τις γυναίκες της πρώτης ομάδας, θα έλεγε αμέσως «Θα με παντρευτείς;"
Στην πραγματική ζωή, ο Γιοχάνες Κέπλερ μετά από μια περίοδο προβληματισμού,  παντρεύτηκε την πέμπτη γυναίκα.
Αν ο Κέπλερ γνώριζε γι' αυτή την μαθηματική διαδικασία  (την οποία μέχρι σήμερα οι μαθηματικοί την αποκαλούν ως  optimal stopping),  θα είχε παραλείψει την τελευταία παρτίδα των γυναικών (την φιλάσθενη, αυτή με το άσχημο σωματότυπο, κ.λ.π.) , και θα είχε γλιτώσει από έξι άσχημα και ανούσια ραντεβού.
Αντ 'αυτού, απλά ακολούθησε την καρδιά του (το οποίο, φυσικά, είναι μια άλλη ανεκτή επιλογή, ακόμη και για τους μεγάλους μαθηματικούς). Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο δεύτερος γάμος του υπήρξε πολύ καλός και του απέδωσε και άλλα τέκνα.
Πηγή Αντικλείδι